1a jornada #VallèsJove: “Pressupostos Participatius Joves. Una eina per a la participació i l’empoderament juvenil en l’àmbit local”

Inici » Blog » Notícies » 1a jornada #VallèsJove: “Pressupostos Participatius Joves. Una eina per a la participació i l’empoderament juvenil en l’àmbit local”
Us convidem a la Jornada: “Pressupostos participatius joves, una eina per a la participació i l’empoderament juvenil en l’àmbit local”, liderada per l’Ajuntament de Montornès del Vallès, amb la col·laboració de Joventut de la Diputació de Barcelona i el Servei Comarcal de Joventut del Consell Comarcal del Vallès Oriental.
La jornada es realitzarà el proper divendres 24 de febrer al Teatre Margarida Xirgu de Montornès del Vallès.

Cada dia centenars de professionals de joventut a Catalunya es deixen la pell per construir eines i espais de participació, d’acompanyament, d’oci educatiu, espais de confiança on els i les joves puguin viure en plenitud i puguin imaginar un futur esperançador.

Una d’aquestes eines són els pressupostos participatius en l’àmbit de la joventut. Un instrument per construir democràcia directa i deliberativa, que s’inspira en el mecanisme de pressupostos participatius, però que entre d’altres, posa l’accent en el lideratge comunitari del jovent que hi participa. Des de fa anys, uns quants municipis de Catalunya experimenten amb aquesta metodologia i trenquen tòpics i mantres sobre la falta de compromís o la poca participació del jovent a les nostres comunitats.

El que es pretén en aquestes jornada és generar un espai divulgatiu, de debat i de reflexió sobre les potencialitats, els límits i els reptes que pot oferir una eina com els pressupostos participatius joves en la millora de la qualitat de vida de la joventut dels nostres municipis.

La jornada va dirigida a  professionals de joventut, acció comunitària, participació ciutadana, estudiants de graus de ciències socials, investigadores, responsables polítics, i a tothom que li sigui d’interès.

PROGRAMA DE LA JORNADA

Acreditacions.

Sr.Emilio cordero, President del Consell Comarcal del Vallès Oriental

Sr.Javier Silva, Diputat delegat de Joventut de la Diputació de Barcelona

Sra.Laia Girós, Directora general de l’Agència Catalana de la Joventut.

Sr.José Antonio Montero, Alcalde de Montornès

 

Presentació a càrrec d’Anna González, Cap de l’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament de Montornès del Vallès.

A càrrec del Dr. Pere Soler i Masó, codirector de de Liberi. Grup de recerca en infància, joventut i comunitat de la Universitat de Girona i coordinador del Màster Interuniversitari en Joventut i Societat.

Presentació a càrrec de Jose Antonio Montero, Alcalde de Montornès del Vallès

A càrrec de:

 • Javier Silva, diputat delegat de Joventut de la Diputació de Barcelona i alcalde de Polinyà.
 • Carlota Carner, regidora d’Ensenyament, Universitat, Joventut i segona tinenta d’alcalde de l’Ajuntament d’Igualada.
 • Èrica Busto, regidora de Cicles de Vida (Infància, Joventut i Gent Gran) de l’Ajuntament de Teià.  
 • Hug Lucchetti, regidor de Joventut, Participació, Formació i Ocupació, Esports i  Desenvolupament de l’Organització de l’Ajuntament de Cardedeu.
 • Sergio Carrillo, regidor d’Infància, Cooperació i Joventut de l’Ajuntament de Montornès del Vallès.

Modera: Emilio Cordero, president del Consell Comarcal del Vallès Oriental i alcalde de Canovelles.

Pausa-esmorzar.

 • Carla Mirón, Caldes de Montbui.
 • Judith Canal, Bigues i Riells.
 • Fran Fernández, Santa Eulàlia de Ronçana.
 • Sara Garcia, Montornès del Vallès.
 • África González, Cardedeu.
 • Arnau Enrique, Cardedeu.
 • Pau Tutó, Cardedeu.

Modera: Tania Sánchez, dinamitzadora del servei de joventut de Montornès del Vallès i Amat Molero responsable del Servei de Joventut la Paki de Cardedeu.

Presentació d’un mapa interactiu sobre els pressupostos participatius joves de Catalunya.

Contingut introductori en matèria de pressupostos participatius joves:

Xerrada: “Però… què és això dels pressupostos participatius amb joves?”, a càrrec de Carola Castellà, Doctora en ciència política i cap de secció de Participació Ciutadana de la Diputació de Barcelona.

Presentació a càrrec de Sergio Carrillo, regidor de Joventut de l’Ajuntament de Montornès del Vallès.Contingut d’aprofundiment en matèria de pressupostos participatius joves:

Grups de millora metodològics: Espai de treball tècnic en petits grups al voltant de temàtiques concretes vinculades amb la metodologia dels pressupostos participatius joves:

 • Estratègies comunicatives i participació online.
  Dinamitza: Tània Sànchez i Israel de Francisco, Departament de Joventut de Montornès


 • Estratègies per millorar el vincle amb les persones joves.
  Dinamitza: Andrea Barraquer i Aleix Portatècnics de Joventut, Joventut de la Diputació de Barcelona

 • Estratègies per garantir la igualtat de tracte i la no discriminació.
  Dinamitza: Jose Gómez (Tècnica d’igualtat) i Ana Meca (Tècnica polítiques migratòries) de l’Ajuntament de Montornès del Vallès

 • Estratègies per superar amb èxit les resistències internes.
  Dinamitza: Marga Bernárdez (Tècnica d’educació) i Bea Quintana (Tècnica de participació) de l’Ajuntament de Montornès del Vallès.

Clownclusions i relatoria gràfica a càrrec de l’associació Teatre del Buit i Clara Tanit.

Servei d'informació juvenil

Formació, educació, oci i lleure, vacances, tramitació de carnets internacionals… També pots trobar aquest informació al teu municipi. Consulta on tens el Punt d’Informació Juvenil més proper a l’apartat de municipis.